Sahifa fully responsive WordPress News, Magazine, Newspaper, and blog ThemeForest one of the most versatile website themes in the world.

Да помним, да не забравяме, за да останем българи, за да я има България!

СЪОБЩЕНИЕ ВЪВ ВРЪЗКА С УДЪЛЖАВАНЕ НА ГРИПНАТА ВАКАНЦИЯ
18, януари 2019
НА ДОБЪР ЧАС, СКЪПИ АБИТУРИЕНТИ!
9, май 2019
Покажи всички

Да помним, да не забравяме, за да останем българи, за да я има България!

   В хилядолетната история на българската държава има една дата, от която като феникс възкръсва  българският  народ – 3 март! Трети март – празник на велика историческа победа! Ден на жадуваното освобождение! Незабравима дата- свещена, изстрадана, чакана столетия!

    Трети март 1878 г. отбелязва възкресението на родината ни , чиято  самобитна духовна и материална култура е подложена на унищожение векове наред. Свободата е извоювана с пламенното слово и гневния глас на Хилендарския монах, с героичната смърт на десетки знайни и незнайни български герои,със свещената мисия на Апостола, с бунтовните стихове на Ботев, с парещата кръв на Априлското въстание, с чутовния подвиг на опълченците, с разтърсващата трагедия на Батак и Стара Загора, с безкористната  саможертвата на хиляди руски, финландски, румънски войници, загинали за свободата на България. Подвигът на този ден е неизмерим, неподвластен на времето, защото всеки българин го носи в душата си,защото споменът за него разпалва, пречиства с онази изконна обич към Отечеството, която ни дава историческото основание да се гордеем,че сме  българи.

    Честването на Трети март е безспорно доказателство, че са живи чувствата на благоговение, признателност пред светлата саможертва на цял един народ, нетърпелив да измие с кръвта си мъките на робството.

      На 3 март, преклонили глави пред паметниците, ние отдаваме почит пред паметта на знайни и незнайни родолюбиви българи, които със своята саможертва подготвиха, проправиха пътя на нашето Освобождение и останаха достойни синове на майка България.

     Нека помним, нека бъдем единни и носим в сърцата си гордия български дух! Поклон пред величието на всички страдалци, загинали за свободата на България!

     ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ  КОЛЕГИ, СЪГРАЖДАНИ, БЪЛГАРИ!

 

От Ръководството и  Педагогическата колегия на 

Средношколско общежитие № 2