Sahifa fully responsive WordPress News, Magazine, Newspaper, and blog ThemeForest one of the most versatile website themes in the world.
ГРАФИК ЗА НАСТАНЯВАНЕ В СО №2, УЧЕБНА 2021-2022 г.
8, септември 2021
Честит празник, шуменци!
10, май 2022
Покажи всички

Памет и мисъл за 3-ти март!

Отново е 3-ти март –  свещена дата! Денят на нашето Освобождение ! Ден – най-съкровен и най-свят в календара на българската  история.

За нас, българите, 3-ти март 1878 година е новото начало за народа ни, който  след 500 години кърваво робство постига политическа  свобода! Свобода, извоювана с безкористната саможертва на българското опълчение, руските, финландските и румънските войни! На 3-ти март с подписването на Сан-Стефанския мирен договор, подписан между Русия и Османска Турция се възстановява българската държавност!

Трети март- възкресението на България от пепелищата на Батак и пожарите на Стара Загора! Възраждането на една древна, славна и героична държава, която отново заема отнетото ѝ достойно място на картата на Европа!

На 3-ти март коленичим в безмълвно преклонение и почит пред подвига и саможертвата на хилядите знайните и незнайни герои, извоювали с  цената на живота си свободата! На 3-ти март осмисляме героичните и величествени, но и страшни, и трагични  уроци на историята! Защото преди решителната битка на Шипка, народът ни е спечелил своята най-важна битка – онази, духовната, която го превръща в свободен и борбен дух, чийто път е озарен от светлината и силата на единствено значимите слова: „Свобода или смърт“!  Слова, разкриващи  три свещени за  българина завета, за които да живее и да се бори:

 Род – царствен и вековен!

Вяра – силна и непоклатима!

Език  като молитвен мълвеж, но

и като огън и меч!

  Трети март не е празник, а съдба! Трети март е символ на нашата вярност

към българските корени! Трети март е знак на почит и преклонение пред България, която носим винаги в сърцата си!